Eagle-360

H Goodyear αποκαλύπτει το μυστικό του Eagle-360, ένα πρότυπο ελαστικό το οποίο οραματίστηκε για τα αυτόνομα οχήματα του μέλλοντος

Ένα μοναδικό πρότυπο ελαστικό σφαιρικού σχήματος που δίνει έμφαση στη απόλυτη ικανότητα ελιγμών, στην ασφάλεια και στη συνδεσιμότητα.

Μετά από 117 κατασκευαστικής παρουσίας στον τομέα των ελαστικών, η Goodyear παρουσίασε σήμερα το όραμα της για τα ελαστικά του μέλλοντος τα οποία θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει – πρόκειται για μία σφαίρα.

Η Goodyear αποκάλυψε στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το όραμα της για το τελευταίο πρότυπο ελαστικό, το Eagle-360. Πρόκειται για ένα σφαιρικό ελαστικό το οποίο κατασκευάστηκε μέσω ενός 3-D printer και είναι η υλοποίηση όσων οραματίζεται η Goodyear για το μέλλον. Παρουσιάστηκε μία εμπνευσμένη λύση πολλά χρόνια μπροστά από το σήμερα, όταν η αυτόνομη οδήγηση αναμένεται να είναι μέσα στη καθημερινή πρακτική.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη της Navigant Research, μέχρι το 2035 (1) αναμένεται να πωλούνται ετησίως 85 εκατομμύρια αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη μελέτη J.D. Power 2015 U.S. Tech Choice, αυτό που κυρίως απασχολεί τους καταναλωτές είναι πως η τεχνολογία θα εξασφαλίσει την ασφάλεια στα αυτόνομα αυτοκίνητα (2).

‘Η σταθερή μείωση του ενεργού ρόλου και της παρέμβασης του οδηγού στα αυτόνομα αυτοκίνητα, προϋποθέτει ότι τα ελαστικά θα παίζουν έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο δεδομένου ότι είναι ο πρώτος συνδετικός κρίκος με το δρόμο’ λέει ο Joseph Zekoski, πρώτος Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Τεχνικός Υπεύθυνος της Goodyear. ‘Τα πρότυπα ελαστικά της Goodyear θα παίξουν ένα ρόλο στο μέλλον και θα λειτουργήσουν τόσο σαν δημιουργικές πλατφόρμες που θα ωθήσουν τον τρόπο σκέψης πέρα από τα συμβατικά όρια αλλά και σαν πεδίο δοκιμής για της τεχνολογίες της επόμενης γενιάς.’

Σφαιρικό σχήμα για απόλυτη ικανότητα ελιγμών και ασφάλεια

Το μοναδικό σχήμα του Eagle-360 της Goodyear θα συμβάλλει σε επίπεδο ασφάλειας και ικανότητας ελιγμών ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις της αυτόνομης κίνησης. Το σφαιρικό σχήμα του ελαστικού είναι το σημείο κλειδί που προσφέρει την απόλυτη ικανότητα ελιγμών. Τα ελαστικά πολλαπλού προσανατολισμού κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια των επιβατών ενώ ταυτόχρονα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους χωρικούς περιορισμούς. Η τεχνολογία Active δίνει τη δυνατότητα στο ελαστικό να κινείται σύμφωνα με τις ανάγκες, να μειώνει την ολίσθηση σε περίπτωση κινδύνου όπως πάγος ή αιφνίδιο εμπόδιο και με τον τρόπο αυτό το όχημα παραμένει συνεχώς σε ασφαλές έδαφος.

Επίσης, το σφαιρικό σχήμα του Eagle-360 της Goodyear κάνει την οδήγηση πιο μαλακή λόγω των πλευρικών κινήσεων. Έτσι το αυτοκίνητο μπορεί να προσπεράσει ένα εμπόδιο δίχως να αλλάξει κατεύθυνση πορείας.

Τέλος, χάρη στη δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών, το ελαστικό αυτό είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα αναμενόμενα προβλήματα παρκαρίσματος στο μέλλον δεδομένου ότι ο χώρος που θα απαιτείται για το παρκάρισμά των αυτοκινήτων με σφαιρικά ελαστικά θα είναι μικρότερος. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι οι περιοχές για παρκάρισμα θα είναι ίδιες, με αυτά τα ελαστικά αυξάνεται σημαντικά η χωρητικότητα τους δίχως να αυξάνει το μέγεθος τους.

Σύνδεση μέσω μαγνητικής αιώρησης

Για να συνδεθεί με το αμάξωμα του αυτοκινήτου, το πρότυπο ελαστικό Eagle-360 της Goodyear βασίζεται στη μαγνητική αιώρηση. Το ελαστικό αναρτάται στο αυτοκίνητο μέσω μαγνητικού πεδίου, όπως οι σιδηρόδρομοι μαγνητικής ανύψωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη άνεση για τον επιβάτη και μείωση του παραγόμενου θορύβου.

‘Αν και πρόκειται για ένα καθαρά πρότυπο ελαστικό, αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα τον καινοτόμο τρόπο σκέψης της Goodyear και είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των οδηγών στο μέλλον. Με βάση δική μας πρόσφατη έρευνα (3), γνωρίζουμε ότι η επιθυμία των νεαρών οδηγών είναι να κινούνται στο μέλλον με έξυπνα και βιώσιμα αυτοκίνητα και ότι τους απασχολεί κυρίως η ασφάλεια και η αξιοπιστία των οχημάτων (4). Πιστεύουμε ότι το πρότυπο ελαστικό Eagle-360 μπορεί να είναι μία ασφαλής και βιώσιμη λύση για τους τελικούς χρήστες μας οι οποίοι πιθανότατα θα οδηγήσουν ή θα είναι επιβάτες των αυτόνομων αυτοκινήτων στο μέλλον’ λέει ο Carlos Cipollitti, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Goodyear στο Λουξεμβούργο. ‘Ελπίζουμε επίσης να χρησιμεύσει και σαν έμπνευση για την αυτοκινητοβιομηχανία μιας και συνεχίζουμε να βρίσκουμε λύσεις μαζί.’

Οι αισθητήρες διασφαλίζουν την συνδεσιμότητα με το αυτοκίνητο και βελτιώνουν την ασφάλεια

Goodyear, για να βελτιστοποιήσει τις συνθήκες οδήγησης των αυτόνομων οχημάτων, σκέφτηκε και ένα χαρακτηριστικό, την συνδεσιμότητα η οποία υλοποιείται μέσω τριών στοιχείων. Κατ’ αρχήν οι αισθητήρες μέσα στο πρότυπο ελαστικό Eagle-360 καταγράφουν τις συνθήκες του δρόμου, μεταξύ άλλων τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες της επιφάνειας. Οι πληροφορίες αυτές μεταβιβάζονται στο αυτοκίνητο καθώς και στα άλλα οχήματα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Κατά δεύτερον, η Goodyear εκμεταλλεύεται την τεχνολογία φθοράς πέλματος και παρακολούθησης της πίεσης. Αισθητήρες μέσα στο Eagle-360 καταγράφουν και ρυθμίζουν τη φθορά του ελαστικού με στόχο να αυξηθεί η χιλιομετρική απόδοση. Τέλος, δεδομένου ότι το πέλμα κατασκευάζεται με 3-D printer, το ελαστικό μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις συνθήκες στη περιοχή διαμονής του οδηγού.

Βιο-μιμητική – αντλώντας έμπνευση από τη φύση

Ο σχεδιασμός του Eagle-360 παρουσιάζει στοιχεία βιο-μιμητικής, μίμηση δηλαδή της φύσης, μία αρχή που συχνά χρησιμοποιεί στα σχέδια της η Goodyear. Το ίχνος επαφής του πέλματος μιμείται τη «λογική του κοραλλιού» ενώ τα πολλαπλών κατευθύνσεων μπλοκ και οι εγκοπές βοηθούν και εξασφαλίζουν ασφαλή επαφή. Το κάτω μέρος των εγκοπών διαθέτει τα ίδια στοιχεία όπως ένα φυσικό σφουγγάρι που γίνεται άκαμπτο όταν είναι στεγνό αλλά μαλακώνει όταν είναι υγρό και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται σωστή συμπεριφορά σε βρεγμένο δρόμο και αντίσταση υδρολίσθησης. Λόγω της συγκεκριμένης υφής το νερό αναροφάται από το οδόστρωμα και στη συνέχεια, μέσω φυγόκεντρης δύναμης, γίνεται διασπορά του από το ίχνος του ελαστικού ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος υδρολίσθησης.

1) Πηγή: Navigant Research, Προηγμένα Συστήματα Υποστήριξης Οδήγησης και η Εξέλιξη της Λειτουργικότητας στα Αυτόνομα Οχήματα: Ανάλυση της Παγκόσμιας Αγοράς και Προγνωστικά: http://www.navigantresearch.com/research/autonomous-vehicles

2) Πηγή: Το 2015 η μελέτη U.S. Tech Choice στο χρονικό διάστημα Ιανουάριο – Μάρτιος 2015 η οποία βασίστηκε σε μία online έρευνα με τη συμμετοχή πάνω από 5,300 καταναλωτών οι οποίοι είχαν αγοράσει/πάρει με leasing νέο αυτοκίνητο τα τελευταία πέντε χρόνια. – Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα: http://www.jdpower.com/press-releases/2015-us-tech-choice-study#sthash.rZ6ysrNh.dpuf

3) Πηγή: Goodyear και Think Good Mobility: Οι απόψεις της Millennials σχετικά με το μέλλον της κινητικότητας στην Ευρώπη: https://drive.google.com/file/d/0B1HvJzTnvhLfc0dOYWJtTnBfUTA/view

April 15, 2016