Αυτοκίνητο στη θάλασσα

Πτώση με το αυτοκίνητο στη θάλασσα

Συμβαίνει σπάνια και κυρίως ηθελημένα. Αν όμως καταλάθος βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να απεγκλωβιστείτε από ένα όχημα που βυθίζεται στη θάλασσα, πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε πως να αντιδράσετε. Τα βήματα είναι λίγα και συγκεκριμένα, ακριβώς όπως και ο χρόνος που θα έχετε στη διάθεσή σας πριν το βάρος του κινητήρα παρασύρει το όχημα στο βυθό.

– Αρχικά διατηρώντας την ψυχραιμία μας, η οποία είναι καθοριστική καθ’ όλη τη διάρκεια, απασφαλίζουμε τη ζώνη μας ή την κόβουμε ακόμα και με κάποιο σουγιά εάν χρειαστεί.

– Στη συνέχεια προετοιμάζουμε την έξοδο μας. Προσπαθούμε λοιπόν να κατεβάσουμε το παράθυρο και να περάσουμε από μέσα. Καθώς βέβαια τα παράθυρα στα περισσότερα αυτοκίνητα λειτουργούν ηλεκτρικά, υπάρχει περίπτωση βραχυκυκλώματος οπότε θα πρέπει να σπάσουμε το τζάμι.

– Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να σπάσουμε το παρμπρίζ. Λόγω του υλικού κατασκευής απλά θρυμματίζεται του και έτσι δεν θα μπορούμε να διαφύγουμε.

– Κάτι ακόμα στο οποίο δεν πρέπει να αφιερώσετε καθόλου χρόνου είναι στο άνοιγμα της πόρτας. Η πίεση του νερού δε θα σας επιτρέψει κάτι τέτοιο. Εφόσον όμως σας το επιτρέπει η φυσική σας κατάσταση, θα μπορούσατε να περιμένετε μέχρι να γεμίσει η καμπίνα νέρο προκειμένου να εξισορροπηθεί η πίεση και έπειτα να ανοίξετε την πόρτα. Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι αρκετά αγχωτικό και απαιτεί αναπνευστική ικανότητα έμπειρου κολυμβητή.

– Τέλος, αφού έχουμε καταφέρει να βγούμε από το βυθιζόμενο αυτοκίνητο, εξασφαλίζουμε ότι κατευθυνόμαστε προς
την επιφάνεια του νερού είτε αφήνοντας το σώμα μας χαλαρό ώστε να αναλάβει η άνωση τα υπόλοιπα είτε αφήνοντας λίγο αέρα με σκοπό να μας δείξουν το σωστό δρόμο οι φυσαλίδες.

Πηγή

March 25, 2016