pathitiki asfaleia

Παθητική ασφάλεια

Παθητική ασφάλεια, ένας όρος που ακούμε συχνά. Τι είναι όμως; Η προστασία που μας παρέχει το ίδιο το αυτοκίνητο μας σε περίπτωση ατυχήματος. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η τεχνολογία αλλά και ο σωστός σχεδιασμός παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Η παθητική ασφάλεια περιλαμβάνει τόσο τους επιβάτες του οχήματος αλλά και τους πεζούς οι οποίοι πιθανόν να εμπλέκονται στο δυστύχημα. Τα εσωτερικά συστήματα όπως είναι για παράδειγμα οι αερόσακοι και οι ζώνες ασφαλείας καλούνται να συγκρατήσουν τον οδηγό στη θέση τους ώστε να αποφευχθεί η πρόσκρουση στο ταμπλό του οχήματος ενώ μέσω του σωστού σχεδιασμού του αμαξώματος (μάσκα, καπό, προφυλακτήρες) μειώνονται, όσο το δυνατόν, οι συνέπειες και το μέγεθος του τραυματισμού για τους πεζούς.

Με την πάροδο των χρόνων όμως υπάρχει αλλαγή και στον τρόπο κατασκευής των οχημάτων. Παλιότερα ήταν δεδομένο ότι ένα δύσκαμπτο αυτοκίνητο προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς βγαίνει “ατσαλάκωτο” από την πρόσκρουση. Η φυσική έχει τις ενστάσεις της όμως καθώς από την οποιαδήποτε πρόσκρουση παράγεται ενέργεια. Έτσι παλιότερα, το βαρύ όχημα δεν είχε ζημιές αλλά όλη η ενέργεια και οι κραδασμοί απορροφούνταν από τους επιβάτες. Αργότερα, το 1971 η SAAB ασχολήθηκε με το θέμα και παρουσίασε ως πρόταση ένα αυτοκίνητο που απορροφά ένα μέρος από την ενέργεια πρόσκρουσης και κάπου εκεί άρχισε να διαμορφώνεται ο σημερινός τρόπος κατασκευής όπου σε περίπτωση ατυχήματος, το αυτοκίνητο μπορεί να καταστρέφεται ολοκληρωτικά αλλά οι επιβαίνοντες να είναι σώοι.

Βεβαίως σε τέτοια συμβάντα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν το ρόλο τους, η γωνία πρόσκρουσης, η ταχύτητα ή ακόμα και το μέγεθος τους οχήματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το εμπρόσθιο τμήμα του αυτοκινήτου τόσο περισσότερη ενέργεια μπορεί να δεχτεί καθώς η ζώνη της ελεγχόμενης παραμόρφωσης είναι μεγαλύτερη. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που τα περισσότερα αυτοκίνητα πόλης υστερούν σε ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, δεν επαναπαυόμαστε στην ασφάλεια που είναι σχεδιασμένο να μας προσφέρει το αυτοκίνητο. Οδηγούμε προσεκτικά και δεν αμελούμε τους τυπικούς ελέγχους τους οχήματος και των ελαστικών ώστε να μειώνουμε τις πιθανότητες ατυχήματος.

Πηγή

April 15, 2016