ισλανδια

Δρόμοι στην Ισλανδία αλλάζουν χρώμα για την προστασία της τοπικής πανίδας

Τι συμβαίνει σε χώρες που σέβονται το περιβάλλον; Η απάντηση είναι σαφής! Γίνονται προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση.

Ο λόγος γίνεται για την Ισλανδία όπου ζει ο αρκτικός γλάρος. Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Εjafjallajokull το 2010, η τουριστική κίνηση έχει ραγδαία αύξηση και αυτό έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πανίδα της χώρας.

Το συγκεκριμένο πτηνό έβρισκε καταφύγιο στην άσφαλτο για λόγους κάλυψης αλλά και θερμοκρασίας, με την αυξημένη κίνηση των δρόμων όμως, αυτό άρχισε να προκαλεί πρόβλημα στον πληθυσμό του είδους.

Η λύση; Η αλλαγή χρώματος των δρόμων. Πλέον πολλοί από τους δρόμους στη χερσόνησο Snaefellsnes είναι βαμμένοι κόκκινοι, κίτρινοι και λευκοί.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα αποτρέπει τον αρκτικό γλάρο από το να “συχνάζει” στην άσφαλτο. Και αν όντως λειτουργήσει, οι ισλανδοί έχουν ήδη αρχίσει να σκέπτονται την επέκταση του μέτρου και σε άλλα σημεία της χώρας.

Επιτυχημένο μέτρο ή όχι, θα το δείξει ο χρόνος, και μόνο το ενδιαφέρον όμως για κάτι περισσότερο από την ανθρώπινη άνεση είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει και τις υπόλοιπες χώρες.

Πηγή

July 18, 2016