ηλιακός δρόμος

Δρόμοι που παράγουν ενέργεια;

Ο δρόμος στην υπηρεσία της οικολογίας; Κι όμως με τη βοήθεια της τεχνολογίας κι έπειτα από πολλές προσπάθειες για μείωση των εκπομπών που προκαλούνται από την οδήγηση, οι δρόμοι αποκτούν μία χρήση ακόμα.

Η ιδέα; Άπειρα χιλιόμετρα ασφάλτου ανά τον κόσμο είναι εκτιθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία καθημερινά. Γιατί να μην να μην τα εκμεταλλευτούμε ως δέκτες για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας; Αυτό σκέφτηκε η αμερικάνικη εταιρεία Colas και δημιούργησε τους δρόμους Wattway που ουσιαστικά είναι μία επιπλέον επένδυση στους υπάρχοντες δρόμους. Με πάχος μικρότερο του ενός εκατοστού, το μόνο που απαιτείται είναι η τοποθέτηση τους.

Όσο για την απόδοση τους; 200 τ.μ δρόμου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός σπιτιού, ανάλογα πάντα και με την ηλιοφάνεια. Με αυτά τα κίνητρα λοιπόν, η Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει την συνεργασία με την αμερικάνικη εταιρεία έχοντας ως στόχο την δημιουργία 1.000χλμ ηλιακού δρόμου σε βάθος πενταετίας.

Το μόνο που μένει είναι να δούμε πόσο αποδοτικό επί της ουσίας το συγκεκριμένο σύστημα και κυρίως πόσο επηρέαζει την οδική συμπεριφορά των αυτοκινήτων. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το νέο επίπεδο του δρόμου βελτιώνει αισθητά την πρόσφυση, εμείς πάλι θα βασιστούμε στα ελαστικά μας για να είμαστε σίγουροι! :)

Πηγή

March 28, 2016