κανόνες ασφαλούς οδήγησης

Βασικοί κανόνες ασφαλούς οδήγησης

Ο καλύτερος τρόπος να φτάσουμε στον προορισμό μας είναι ο ασφαλής. Σίγουρα με την παρόδο των χρόνων αποκτάμε εμπειρία και μπορούμε να προβλέψουμε καταστάσεις, όσο πιο σίγουροι νιώθουμε όμως εντέλει τόσο πιο εύκολα ξεχνάμε βασικούς κανόνες της ασφαλούς οδήγησης.

– Δεν ξεχνάμε ποτέ τη ζώνη ασφαλείας! Η διατήρηση της σταθερότητας μας προστατεύει από εξωτερικά χτυπημάτα αλλά ακομά και από τον αερόσακο που μπορεί να μας τραυματίσει σοβαρά.

– Αντίστοιχα, προστατεύουμε τους μικρούς μας συνεπιβάτες χρησιμοποιώντας παιδικά καθίσματα πάντα στο πίσω μέρος και μάλιστα τοποθετημένα ανάποδα από τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου, να κοιτούν δηλαδή προς τα πίσω.

– Δεν τοποθετούμε βαριά η αιχμηρά αντικείμενα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Ένα απότομο φρενάρισμα είναι αρκετό για να χτυπήσει κάποιος.

– Χρειάζεται να ξαναπούμε ότι κινητό τηλέφωνο και οδήγηση δεν πάνε μάζι;

– Ούτε το αλκοόλ…

– Οδηγούμε αμυντικά χωρίς εκνευρισμό. Παραχωρούμε προτεραιότητα όπου χρειάζεται, διατηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας αλλά και το όριο ταχύτητας. Όσο κι αν βιαζόμαστε, δεν αξίζει να ρισκάρουμε τη ζωή μας.

– Δίνουμε την ίδια προσοχή σε όλες τις διαδρομές ανεξαρτήτου απόστασης. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν κόντα στο σπίτι μας!

– Σεβόμαστε πεζούς και ποδηλάτες. Ο δρόμος δεν μας ανήκει.

– Σε περίπτωσης κούρασης, είναι προτιμότερη μια σύντομη στάση προκειμένου να κοιμηθούμε 5-10 λεπτά παρά να συνεχίσουμε την οδήγηση εξαντλημένοι.

– Δεν ξεχνάμε ποτέ τους τυπικούς ελέγχους στα υγρά φρένων αλλά και την κατάσταση των ελαστικών μας.

Πηγή

March 22, 2016