F1 κανόνες ασφαλείας

Οι κανόνες ασφαλείας της F1 (1970-1979)

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε τα πρώτα βήματα της Formula 1 σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας του συναρπαστικού αθλήματος. Αυτή τη φορά θα περάσουμε στην δεκαετιά 1970 οπού διαμορφώνονται πιο αναλυτικοί και αυστηροί όροι τόσο για τους οδηγούς όσο και για τις εταιρείες.

– Το 1970 η FIA ξεκινάει τον έλεγχο των πιστών πριν τους αγώνες. Την ίδια χρόνια στους κανόνες προστίθενται οι διπλές μπάρες ασφαλείας, η απόσταση τριών μέτρων μεταξύ των θεατών και του φράκτη της πίστας καθώς και ένα τοίχος ασφαλείας μεταξύ της πίστας και των pits.

– Το 1971 η σχεδίαση των πιλοτηρίων πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, ο απεγκλωβισμός του οδηγού να γίνεται σε 5 μόλις δευτερόλεπτα.

– Το 1972 τοποθετούνται τα πρώτα προσκέφαλα και το κόκκινο φως στο πίσω μέρος των μονοθέσιων. Το ντεπόζιτο των καυσίμων περιέχει προστατευτικό αφρό και η ζώνη ασφαλείας 6 σημείων είναι πλέον υποχρεωτική. Ακόμα, οι πιλότοι αποκτούν το δικό τους “κώδικα δεοντολογίας” προκειμένου να περιοριστεί η επιθετική οδήγηση και οι κίνδυνοι.

– Από το 1973 όλοι οι οδηγοί περνούν από ιατρικούς ελέγχους πριν τον αγώνα. Το ντεπόζιτο καυσίμων κατασκευάζεται ώστε να έχει μία σχετική αντοχή σε πυρκαγιές και συντριβές.

– Το 1974 το τοίχος γύρω από την πίστα γίνεται υποχρεωτικό.

– Το 1975 καθορίζονται από τη FIA επακριβώς οι κανονισμοί για τις πυρίμαχες στολές των πιλότων. Η παρουσία αστυνομικών αρχών και ιατρικού προσωπικού με αντίστοιχες δομές είναι υποχρεωτικές για την Formula 1.

– Το 1977 η FIA βάζει στο στόχαστρο της ξάνα της στολές των πιλότων προσπαθώντας να τις βελτιώσει αναφορικά με την προστασία από τριβή αυτή τη φορά. Ακόμα, τα κράνη αποκτούν τους δικούς τους κανόνισμούς.

– Από το 1978 η συμμετοχή στη Formula 1 είναι εφικτή μόνο για τους οδηγούς που κατέχουν την ειδική άδεια της FIA. Τα μονοθέσια αποκτούν νέα προστατευτικά μέτρα, με μια ακόμα μπάρα αασφαλείας να προστίθεται στο εμπρόσθιο μέρος τους.

Το 1979 οι Νiki Lauda, Carlos Reutemann και Mario Andretti οδηγούν για πρώτη φορά φορώντας πυρίμαχες στολές πέντε επιπέδων, αντιγράφονταςτους αστροναύτες της NASA.

Πηγή

April 6, 2016