Slide background Νέα ευρωπαϊκή ετικέτα ελαστικών

nea-etiketa-description

ΕΤΙΚΕΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ​ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ

Στο δίκτυο καταστημάτων superService καλωσορίζουμε τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Ετικέτα Ελαστικών, αφού επιθυμούμε όλοι οι πελάτες μας να αισθάνονται σίγουροι για την επιλογή τους, μέσω μιας πληρέστερης ενημέρωσης για τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις των ελαστικών που θα εφαρμοστούν στο όχημά τους.

Ένας συνοπτικός οδηγός για τη σήμανση των ελαστικών

Τι είναι:

Το νέο σύστημα σήμανσης ελαστικών της ΕΕ φροντίζει για την τυποποίηση της αντίληψης του πελάτη σχετικά με την οικονομία καυσίμου, το κράτημα στο βρεγμένο και την απόδοση φρεναρίσματος, καθώς και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης. Με άλλα λόγια, σας προσφέρει τη δυνατότητα να αποφασίζετε περισσότερο ενημερωμένοι ποιο ελαστικό είναι κατάλληλο για εσάς.

Ποια είναι η μορφή τους:

Οι Ετικέτες Ελαστικών είναι σαφείς και περιεκτικές και μοιάζουν με τις γνωστές Ετικέτες ενεργειακής απόδοσης, όπου A σημαίνει ανώτατη απόδοση και G κατώτατη. Ακόμα, σε όλα τα ελαστικά θα υπάρχει η ίδια Ετικέτα, προκειμένου η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών μοντέλων να γίνεται εύκολα και γρήγορα.

Οι συνεργάτες της superService θα σας καθοδηγήσουν

Η Ετικέτα Ελαστικών θα σας βοηθήσει στις αγοραστικές σας αποφάσεις, αλλά οι συμβουλές, οι πληροφορίες και οι συστάσεις του εμπόρου θα συνεχίζουν να παίζουν κεντρικό ρόλο. Ο έμπορος ελαστικών θα συνεχίσει να είναι ο μόνος ειδήμων που θα μιλά άμεσα με τον καταναλωτή.
Οι έμποροι ελαστικών θα πρέπει να:
• Ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη νέα Ετικέτα πριν από την πώληση, αν ο πελάτης δεν δει την Ετικέτα ή το αυτοκόλλητο στο ελαστικό.
• Τοποθετούν τυπωμένη την Ετικέτα δίπλα σε κάθε ελαστικό που είναι ορατό στους καταναλωτές, αλλά δεν φέρει αυτοκόλλητο πάνω στο πέλμα.
• Δίνουν τις αντίστοιχες πληροφορίες της Ετικέτας με την τιμολόγηση. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους:
• Τοποθετώντας τις πληροφορίες πάνω στην απόδειξη.
• Δίνοντας στον αγοραστή ένα ξεχωριστό παραστατικό.
Αυτό μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους:
• Τοποθετώντας τις πληροφορίες πάνω στην απόδειξη.
• Δίνοντας στον αγοραστή ένα ξεχωριστό παραστατικό.

Οι 3 δείκτες της ετικέτας

fuel-economy1. Αντίσταση κύλισης – Οικονομία καυσίμου

Το ελαστικό κατά την κύλισή του παραμορφώνεται και εκλύει ενέργεια, μία από τις πέντε δυνάμεις που αντιτίθενται στην κύλιση ενός οχήματος. Η ενέργεια που χάνεται με τον τρόπο αυτό είναι γνωστή σαν αντίσταση κύλισης και επηρεάζει άμεσα την κατανάλωση καυσίμου και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Όταν μειώνεται η αντίσταση κύλισης, το ελαστικό καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, λιγότερα καύσιμα και, κατά συνέπεια, παράγει λιγότερο CO2. Πρόκειται για μια περίπτωση από την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Οι επιδράσεις διαφέρουν σε διαφορετικά οχήματα και ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης, αλλά η διαφορά μεταξύ της κατηγορίας G και της κατηγορίας A για όλο το σετ των ελαστικών μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου μέχρι και 7.5%. Για παράδειγμα, επιλέγοντας ελαστικά με Αντίσταση Κύλισης Κλάσης Α αντί για Κλάσης G, ένας οδηγός μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερα από 300€ στη διάρκεια ζωής των ελαστικών. *Μέση κατανάλωση καυσίμου 8l/100 χλμ, τιμή καυσίμου 1,50€/λίτρο, μέση διάρκεια ζωής ελαστικών 35.000 χλμ., στη διάρκεια ζωής των ελαστικών.

fuel-economy2. Το κράτημα στον βρεγμένο δρόμο

Τα ελαστικά με κορυφαίο κράτημα στο βρεγμένο προσφέρουν μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος σε ολισθηρούς δρόμους, κάτι ουσιώδες για την ασφάλειά σας όταν οδηγείτε σε βρεγμένο δρόμο. Αυτές οι διαβαθμίσεις μετρώνται με βάση την απόσταση που διανύει ένα αυτοκίνητο μετά από φρενάρισμα στο βρεγμένο από 80 χλμ./ώρα. Η διαφορά μεταξύ των A και G είναι 18 μέτρα (τέσσερα μήκη οχημάτων).

fuel-economy3. Ο εξωτερικός θόρυβος
Η διαβάθμιση του εξωτερικού θορύβου ενός ελαστικού εκφράζεται σε decibel (dB) και συνδυάζεται με το σύμβολο ενός, δύο ή τριών ηχητικών κυμάτων στην Ετικέτα. Ένα κύμα σημαίνει κορυφαία απόδοση και τρία σημαίνουν τη χαμηλότερη. Μάλιστα, οι τρεις γραμμές είναι το όριο που ισχύει σήμερα, οι δύο αντιστοιχούν στη μελλοντική νομοθεσία, και η μία είναι 3dB ακόμα πιο χαμηλά. Όσο πιο αθόρυβο το ελαστικό, τόσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον είναι.

Μερικές εύλογες ερωτήσεις

Πότε άρχισε να εφαρμόζεται η νομοθεσία για τις Ετικέτες των ελαστικών;
Η εφαρμογή της νομοθεσίας ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2012.
Η νέα νομοθεσία έχει εφαρμογή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες;
Όπως και κάθε άλλο ευρωπαϊκό νομοθέτημα, αυτός ο κανονισμός είναι δεσμευτικός και εφαρμόζεται ισότιμα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ως οδηγός, έχω κάποια υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο;
Πέρα από την οδήγηση στα πλαίσια των προβλεπόμενων από τον κώδικα κυκλοφορίας, δεν έχετε κάποια άλλη υποχρέωση. Οι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις διατάξεις του νόμου είναι οι κατασκευαστές ελαστικών, οι έμποροι ελαστικών, καθώς και οι κατασκευαστές και προμηθευτές οχημάτων.
Η Ετικέτα του ελαστικού λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζω για την απόδοση ενός ελαστικού;
Η Ετικέτα έχει επεξηγηματικό ρόλο προς τους αγοραστές ελαστικών, όσον αφορά την απόδοση σε κράτημα στο βρεγμένο, αντίσταση κύλισης και στάθμη θορύβου. Είναι όμως ένα μόνο από τα πολλά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε απόφαση, γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να αναζητάτε ελαστικά με πολύ υψηλά πρότυπα ασφαλείας – ελαστικά τα οποία παράλληλα χαρακτηρίζονται από φιλικότητα προς το περιβάλλον.